Ez az étel úgy született meg, hogy nagyon vágytam valami ahhoz hasonló ízvilágra, amit a kínai éttermekben szoktam fogyasztani. Körülnéztem, hogy mi van itthon és elolvastam néhány thai, illetve távol-keleti ihletésű receptet. Igazából egyik sem tetszett, viszont kaptam jó tippeket, így magam módján nekiláttam valami újnak.
Borzasztó egyszerű az egész és még a fiúknál is hatalmas sikert aratott annak ellenére is, hogy zöldségeken kívül semmi extra nem került a tészta mellé. Ennek örömére többször el is készítettem ezt a fogást, jól jött már ebédre és vacsorára is.
Hozzávalók kb 3-4 adaghoz:
- 25 dkg spagetti (de természetesen rizstésztával vagy üvegtésztával még jobb lenne)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma/ póréhagyma/ újhagyma/ lilahagyma/ vagy akár mind egyszerre, de kb egy nagyobb fejnyi mennyiség legyen
- 3 szál sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- fél kápia paprika
- bors
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1 kiskanál kukorica keményítő
- cayenne bors
- lime leve
A zöldségeket vékony csíkokra és karikákra vágom. Ez a művelet tart a legtovább az egész étel elkészítésében.
Ezután felteszem főni a tésztát. Közben kevés kókuszolajat hevítek egy serpenyőben, erre rádobom a feldarabolt zöldségeket. Néha megkeverem és kb 5 percig pirítom őket. Egy kis tálban összekeverem a szójaszószt a keményítővel és hozzálöttyintem a piruló zöldségekhez. Adok még 5 percet nekik összeérni, leszűröm a tésztát és összekeverem a zöldségekkel. Tálaláskor jöhet rá egy kis cayenne bors és ízlés szerint lime lé.