Imádom a finom paradicsomos tésztákat enni Olaszországban. De soha nem sikerült még csak hasonlót sem készíteni az ottani finomságokhoz.
Egy délután viszont kutatni kezdtem és egy olasz blogon találtam egy szimpatikus receptet. Itt és most leszögezném, hogy ahány tájegység és ahány konyha, annyi tésztaszósz verzió. Több ismerősömtől is megkaptam miután ujjongva meséltem el nekik, hogy milyen isteni olasz receptet találtam, hogy "de hát az olaszok így és így és így nem is fogyasztanak tésztát". Mindegyikük más-más tájegység konyhájában járatos és mindegyikük más-más elemét kritizálta a receptnek.
Tehát nem egy tradicionális nemzeti ételről van szó, de az egészen bizonyos, hogy egy olasz háziasszony jegyzi ezt a pompás és rendkívül egyszerű receptet, így hát örök hálám neki!
Íme a recept:
az eredeti recept mennyiségeit írom, de én alapból dupla adagot készítettem fél kiló spagettihez
320 g tetszőleges tésztát ki kell főzni- 100 ml paradicsompüré (én most nem mértem ki, de egy lidl-ös befőttesüveges paradicsompüré kb felét használtam fel nagyjából 1 dl vízzel hígra kikeverve)
- 100 g főtt sonka (ehhez legjobb lenne igazi olasz prosciutto cotto, de jobb híján, most sertés combsonkából készült, amit apró kockákra vágtam)
- 150 ml főzőtejszín
- fél vöröshagyma
- pici só
- 3 nagy levél bazsalikom
- parmezán a tetejére (mi még trappistát is nyomtunk rá kicsit :D:D)
olajon megdinszteltem a hagymát, ezután ment rá a sonka, kb 5 percig együtt főztem őket
aztán ráborítottam a paradicsomot, ennek is adtam kb 5 percet, végül 1-2 rottyanásig főtt vele a tejszín és a fűszerek és a végén még belereszeltem fél gerezd fokhagymát is