Vigyázat! Ez egy megosztó sütirecept!
Ahogy beköszöntött az ősz, vágytam valami olyan sütire, amit akár reggelire vagy tízóraira is el tudunk fogyasztani, nem túl édes (!!!), de tartalmas és finom. Szerintem az alábbi recept mindezt tudja. Azért írtam, hogy megosztó recept, mert nekem és Balázsnak nagyon ízlett, de Norbinak csalódást okozott, mert ő arra számított, hogy valami finom kis édességet sütöttem és nem pedig egy testes, kicsit sűrű muffint. Nem egy látványos fincsi "sütike", amit desszertként fogyasztanék, mégis biztos, hogy többször be fog kerülni a sütőbe idén ősszel.
Íme az egyszerű, nagyszerű, klasszikus (a mérce egy 2,5 dl-es bögre):
- 2 tojás
- 2/3 bögre (barna)cukor
- 1/2 bögre olaj (napraforgó olajjal készítettem, az elég semleges ízű)
- 1/2 bögre tejföl
- 1 1/2 bögre finomliszt (de lehet akár teljeskiőrlésűvel is turbózni)
- 1 bögre aprószemű zabpehely
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 bögre mazsola / aszalt vörösáfonya
A tojásokat, a cukrot, az olajat és a tejfölt simára keverem. Ezután hozzáadom a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a sót. Végül belekeverem a mazsolákat, amiket fontos, hogy áztassunk be előre egy kevés forró vízbe, hogy megpuhuljanak mire a tésztához adnánk őket.
A tésztát egyenlően elosztom a papírkapszlikban. 200 Celsius fokos sütőben 15-20 percig sütöm, amíg a tetejük kicsit megbarnul.
Tovább tartott leírni a hozzávalókat, mint maga az elkészítés. Nekem a legjobban egy kis mogyoróvajjal megkenve ízlett, nagyon feldobta az egyszerű ízű kis muffint.